Про нас

Центр розвитку дитини - якісний практичний майданчик для самореалізації небайдужих та креативних студентів, волонтерів у напрямку взаємодії зі ЗМІ, бізнесом, владою.

Щоб в душі забриніли струни добра,

поринути в казку усім нам пора!

Гурток "Забавляночка"


https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEi5Aol4tTJuaFZnUmqGiqZdF51SnB2lIyKHQuFFfgMgH-Ho3arvlYWmAzBrj9DxkyPXCfn7rNqlJCXpfykL-ICo_R7lXX2vRYzRUXFoCi5rh_WMER_mwg3qHjAv9IgCV-ve-PclvtOHXuWRqhZj8vTrG2eEtePmTcygEg=
Волинська обласна дитяча громадська організація
«Центр розвитку дитини» заснована у 2003 році педагогами, які є водночас батьками дітей з особливими потребами. Ця обставина виключає формальний підхід до справи.

Голова Правління - Вознюк Людмила Михайлівна.
Вона ж - засновник та  керівник театру «Забавляночка».
Освіта: вища за спеціальностями «дошкільна педагогіка та дитяча психологія» та «дефектологія: логопедія і олігофренопедагогіка».
Випускник програми «Громадські зв’язки-2003» -
Держдепартамент з питань освіти та культури США.
Девіз нашої діяльності: «...якщо ми не можемо незрячу дитину навчити бачити, або глуху – чути, то ми повинні все зробити для того, аби допомогти цій дитині адаптуватися в суспільстві, якому вона живе...”

Становлення особистості дитини з обмеженими можливостями здоров’я у визначальній мірі залежить від тих умов, які для неї створені, а найкраща реабілітація – та, яка відбувається через усвідомлену потребу дитини.

Дитячий інтегрований реабілітаційний театр “Забавляночка”, діючий у структурі ВОДГО «Центр розвитку дитини» має здобутий власний досвід на протязі 8 років шляхом участі колективу у спільній українсько-польській програмі “Непротоптана стежина”, засновником якої є
“ Rekreacijny Klub Nieprzetartego Szlaku – із міста Любліна (Республіка Польща), -  діючий уже 18 років. Партнером клубу є Люблінський католицький університет (кафедра соціальної педагогіки), який забезпечує науковий супровід реабілітаційного (в першу чергу психологічного) процесу дітей із обмеженими можливостями. Волонтери ВОДГО «Центру розвитку дитини» беруть участь у спільних заходах із вищевказаними структурами, запозичують здобутий досвід для втілення у своїй роботі, а також є співвиконавцями мистецьких проектів. Маємо ряд публікацій про силу мистецтва.

  “Забавляночка”- улюбленець публіки, володар призів глядацьких симпатій, лауреат багатьох міжнародних та всеукраїнських фестивалів та конкурсів театральної творчості дітей з особливими потребами. Мистецтво направду творить дива: за вдалою акторською грою, яскравими художніми образами ховаються вади розвитку! Діти представляють свої творчі роботи, в яких повною мірою задіяні збережені функції дитячого організму, його сильні сторони. І майже ніхто із глядацького залу не помічає, що на сцені – діти із діагнозами, які колись прозвучали, як вирок долі: ДЦП, тотальна сліпота, слабозорість, синдром Дауна і ін. У складі акторів є і декілька здорових діток – це наймолодші волонтери, хоча самі вони про це і не здогадуються, бо просто граються із насолодою зі своїми ровесниками.
Паралельно відбувається психологічна реабілітація батьків неповносправних дітей, адже вони залучені до участі у творчому процесі. Залучення ж волонтерів сприяє широкому суспільному резонансу, що позитивно впливає на зміну громадської думки щодо цієї категорії дітей.


§  Реалізовані проекти:

“Реабілітація особистості неповносправної дитини  засобами театрального мистецтва”- фінансова  підтримка: управління у справах  сім”ї  і  молоді  Волинської  облдержадміністрації  та  спонсорські кошти (2003-2005 роки).
 -“Створення  інформаційно-методичної бази служби соціально- психологічної реабілітації та   педагогічної корекції” (на волонтерських засадах). Фінансова підтримка:  грант  ГО  ІСАР  “Єднання” (США) та  спонсорська  допомога (2003).

- “Створення  відеофільму  “З’єднаймо  руки”(тема інтеграції) - фінансова підтримка:  управління у справах  сім’ї і     молоді  Волинської     облдержадміністрації  та участь  інших  зацікавлених осіб і  організацій.
- Цикл телепередач спільно з Волинською ТРК :”Арттерапія “Забавляночки”;”Струни душі”; “Сила слабкого” (2003-2004).

- “Мистецтво – дітям!”, за фінансової підтримки проекту “Гармонія” (Держдепартамент з питань освіти та культури США – програма підтримки випускників програми “Громадські зв’язки”) метою якого є сприяння соціальній адаптації та реабілітації дітей з функціональними обмеженнями та популяризація інформації про засоби арт-терапії як ефективні шляхи психотерапії в інтернатних закладах (2005)

- Партнерський проект “Бар’єри подолаємо разом!” (Порушення проблеми створення безперешкодного доступу до об’єктів житлового та громадського призначення для людей (дітей) з особливими потребами)” - грантова підтримка Канадського агентства міжнародного розвитку за посередництвом Світового банку. Партнер – Волинський прес-клуб. Проект мав просвітницьку мету і як успішно реалізований отримав погодження на додаткове фінансування для продовження започаткованої діяльності (2005).
- Фотовиставка “Ангел з одним крилом” – зініційована та презентована спільно із місцевим Фондом Муніципально-економічного розвитку “МЕР” у обласному театрі ляльок та у приміщенні Волинської обласної ради до міжнародного дня інвалідів. Презентовані матеріали демонстрували сильні сторони дітей із вадами розвитку, їх досягнення та успіхи (2005).
- “Зробимо крок назустріч” (впровадження механізму дії благодійних скриньок для створення безбар’єрного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення) за фінансової підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку за посередництвом Світового банку (2006).

- І, ІІ, ІІІ, ІV, V, VІ обласні мистецькі інтеграційні фестивалі для дітей з особливими потребами «Забавляночка» скликає друзів», в яких взяли участь діти інтернатних установ,  в т. ч. шкіл  для дітей із розумовою відсталістю), громадських об’єднань міста та області, навчально-реабілітаційні центри та центри реабілітації дітей-інвалідів.

- Велика концертна програма «Запали свою зірочку!», зініційована активістами ВОДГО «Центр розвитку дитини» за підтримки управління культури та головного управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення  від наслідків Чорнобильської катастрофи   Волинської облдержадміністрації. Організована до міжнародного дня інвалідів програма вперше відбулася у нашому місті у форматі «неповносправні діти + зірки сцени». І вперше глядацька аудиторія на цьому (традиційному і плановому) заході не поміщалась у стінах приміщення! (2007-2009).

- “Створення та підтримка діяльності мистецько-терапевтичного центру “Забавляночка і друзі” для дітей з особливими потребами – фінансова підтримка Луцької міської ради (2007).

- „Ігрова лабораторія – власними руками” – створення іграшково-розвивальної продукції (дерев’яної іграшки для дітей з ДЦП) - фінансова підтримка:  управління у справах  сім’ї і     молоді  Волинської     облдержадміністрації (2008).

- „На шляху до освіти без стереотипів та упереджень” - міжнародна організація «Дитячий культурно просвітницький центр» (2009).

-         Створення аудіо ролика «Такі ж як усі, лише трохи сильніші» та відеоролика «Моє життя належить мені» про сильні сторони дітей з обмеженими можливостями здоров’я – І місце у І конкурсу соціальної реклами, організованого Луцькою міською радою.


-         З метою формування толерантного ставлення до дітей з особливими потребами та пропагування інклюзивної моделі навчання видано дві дитячі книжки про дітей незрячих та глухих:  «Навчаймось бачити разом»( тираж 1000 прим.), «Почуй мене сердечком»( тираж 500 прим.), які розповсюджені серед ДНЗ та ЗНЗ міста,  200 з них передано управлінню освіти та науки Волинської ОДА. Художники-ілюстратори – діти нашого міста.

 На даному етапі триває робота над створенням та пошуком коштів для друку  книжки-посібника «Ходімо зі мною у казку!» - здоровим дітям про дітей з порушеннями опорно-рухового апарату, в т.ч. на інвалідних візках.